Pole trójkąta ABC

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cisneslizgiem
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 kwie 2019, 18:00

Pole trójkąta ABC

Post autor: cisneslizgiem »

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r = 10. Z punktu C na okręgu poprowadzono dwie cięciwy równej długości CA i CB. Miara kąta ACB jest równa \(30 \circ\). Oblicz pole trójkąta ABC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_678.jpg
ScreenHunter_678.jpg (9.36 KiB) Przejrzano 1206 razy
Z twierdzenia sinusów: \(\frac{b}{\sin 75^o} =2R\)
zatem \(b=2Rsin 75^o=20 \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4}=5(\sqrt{6}+ \sqrt{2} )\)
No to \(P= \frac{1}{2}b^2 sin 30^o=...\)
ODPOWIEDZ