Dla podanych zbiorów X = {{a}, {{b}}, {c,d}}, Y = {{{a},{d},{e}}}, znajdź
a) P(X)
b) P(Y)
Zbiory..
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Zbiory..
zbiór X ( rodzina zbiorów) ma 3 elementy czyli \(|P(X)| =2^3 =8\) i trzeba to wypisać
\(P(X)= \left\{ \emptyset, \left\{ \left\{ a\right\} \right\} , \left\{ \left\{ b\right\} \right\} , \left\{ \left\{ c,d\right\} \right\} , ..., X \right\}\)
zbiór Y ma jeden element czyli \(|P(X)| =2^1=2\) ,\(P( X)= \left\{ \emptyset,Y \right\}\)
\(P(X)= \left\{ \emptyset, \left\{ \left\{ a\right\} \right\} , \left\{ \left\{ b\right\} \right\} , \left\{ \left\{ c,d\right\} \right\} , ..., X \right\}\)
zbiór Y ma jeden element czyli \(|P(X)| =2^1=2\) ,\(P( X)= \left\{ \emptyset,Y \right\}\)