Zapisać symbolicznie używając kwantyfikatorów

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vb_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2018, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Zapisać symbolicznie używając kwantyfikatorów

Post autor: vb_ »

Zapisać symbolicznie używając kwantyfikatorów:
1. Istnieje co najmniej n elementów spełniających W(x)
2. Istnieje co najwyżej n elementów spełniających W(x)
2. Istnieje dokładnie n elementów spełniających W(x)
___
cziluj bajere wariacie
\(A^{*}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Można bez kwantyfikatorów :
vb_ pisze: 1. Istnieje co najmniej n elementów spełniających W(x)
\(A= \left\{x:\ \ \ \ W(x) \right\} \wedge \kre{ \kre{A} } \ge n\)
vb_ pisze:2. Istnieje co najwyżej n elementów spełniających W(x)
\(A= \left\{x:\ \ \ \ W(x) \right\} \wedge \kre{ \kre{A} } \le n\)
vb_ pisze:2. Istnieje dokładnie n elementów spełniających W(x)
\(A= \left\{x:\ \ \ \ W(x) \right\} \wedge \kre{ \kre{A} } = n\)
ODPOWIEDZ