Wlasności zbiorów

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wlasności zbiorów

Post autor: franco11 »

Udowodnij własność:

\((A\B) \cup A=A\)

Graficznie to widać. Ale jak udowodnić.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wlasności zbiorów

Post autor: radagast »

franco11 pisze:Udowodnij własność:

\((A\B) \cup A=A\)

Graficznie to widać. Ale jak udowodnić.
\(x \in (A \bez B) \cup A \iff x \in (A \bez B) \vee x \in A \iff (x \in A \wedge x \notin B) \vee x \in A \iff x \in A\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Albo po prostu zauważyć, że \(A \bez B \subset A\) czyli \((A \bez B) \cup A=A\)
ODPOWIEDZ