Dzień dobry.
Mam problem z niżej wymienionymi zagadnieniami, które chcialabym pojąć w ramach przedmiotu Teorie Obliczeń na uniwersytecie. Na prawdę nie wiem, do jakiej dziedziny to zaliczyć, bo studiuję Kognitywistykę, więc z gory proszę o ewentualne przekierowanie, jeśli umieściłam w złym dziale.
Uprzejmie proszę o pomoc!
1A. Zaprojektuj automat skończony, który rozpoznaje dany język (przykład do wyboru, proszę o ppdanie,, chciałabym zrozumieć ideę zasad tworzenia takiego automatuna podstawie wybranego języka) deterministyczny.
1B. Zaprojektuj automat skończony, który rozpoznaje dany język (przykład do wyboru, proszę o ppdanie,, chciałabym zrozumieć ideę zasad tworzenia takiego automatuna podstawie wybranego języka) niedeterministyczny.
2. Mając rysunek w/w automatu, podaj jego opis formalny (i odwrotnie).
3. Mając dany niedeterministyczny automat skończony, zbuduj automat
deterministyczny, który jest równoważny automatowi wyjściowemu.
4. Podaj wyrażenie regularne odpowiadające podanemu językowi (np.
język nad alfabetem {0,1}, do którego należą wszystkie słowa
zaczynające się 1). I odwrotnie.
5. Mając wyrażenie regularne zaprojektuj automat skończony, którego
język odpowiada temu wyrażeniu regularnemu (również do wymyślenia dla przykładu).
6. Mając dane języki A oraz B (proszę przedstawić propozycje) znajdź automat, który rozpoznaje sumę,
gwiazdkę, dopełnienie, konkatenację oraz przekrój A oraz B. Oprócz
tzw. ‘skrzynek’ podaj opis formalny funkcji przejścia.
Dzięki
Teorie obliczeń - maszyny Turinga
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 06 maja 2018, 15:01
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Dlaczego dublujesz tematy
viewtopic.php?f=46&t=85606&p=311103#p311103
viewtopic.php?f=46&t=85606&p=311103#p311103
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl