Oblicz wykładniki z danych liczb

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Malw
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 06 sty 2014, 14:41
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Oblicz wykładniki z danych liczb

Post autor: Malw »

Witam.
Potrzebuję pomocy w kilku przykładach.
Mam obliczyć wykładniki, dla przykładu umieszczam jeden przykład jak to powinno wyglądać.
Pzykład:
41,569219 = \(24 \sqrt{3}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jakie wykładniki?
A w przykładzie masz pierwiastek który znajdujesz choćby tak:
\(41,569219 ^2=1727,99968269961 \approx 1728=2^6 \cdot 3^3=(2^3 \cdot 3)^2 \cdot 3\\
41,569219 \approx 2^3 \cdot 3 \cdot \sqrt{3} =24 \sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ