Funkcja zdefiniowana nastepująco:
\(F(m,n)=m+2n-1\)
Znajdz zbiory:
\(A=F({2} \times N)\)
\(B=F^{-1}({3})\)
\(C=F^{-1}(A)\)
funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: funkcja
Czy są jakieś ograniczenia dla n,m?
a) 0 jest naturalne
\(A= \nn \cup \left\{ -1\right\}\\
bo:\\
F(0,0)=-1\\
F(1,0)=0\\
...
F(m,0)=m-1\\
F(0,1)=1\\
F(1,1)=2\\
....\)
b) 0 nie jest naturalne
\(A= \nn \bez \left\{ 1\right\}\\
bo:\\
F(1,1)=2
....\)
....
b)
\(C=\left\{ \left( m, \frac{k+2}{2} - \frac{m}{2} \right), \right\} \wedge k \in \nn \wedge m \in ???\)
Dziwny ten zapiskate84 pisze:[\(A=F({2} \times N)\)
a) 0 jest naturalne
\(A= \nn \cup \left\{ -1\right\}\\
bo:\\
F(0,0)=-1\\
F(1,0)=0\\
...
F(m,0)=m-1\\
F(0,1)=1\\
F(1,1)=2\\
....\)
b) 0 nie jest naturalne
\(A= \nn \bez \left\{ 1\right\}\\
bo:\\
F(1,1)=2
....\)
B= \left\{ \left( m,2- \frac{m}{2} \right) \right\} \wedge m \in ???kate84 pisze:\(B=F^{-1}({3})\)
a)kate84 pisze:\(C=F^{-1}(A)\)
....
b)
\(C=\left\{ \left( m, \frac{k+2}{2} - \frac{m}{2} \right), \right\} \wedge k \in \nn \wedge m \in ???\)