Równoliczność zbiorów

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Belissar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 09 kwie 2016, 12:50
Podziękowania: 21 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Równoliczność zbiorów

Post autor: Belissar »

Udowodnij, że zbiory są równoliczne, wskazując bijekcję z A na B.
A=(0,1)
B=[0,1)
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Post autor: Przemo10 »

\(f(x) = \begin{cases} 0 \textrm{ dla x} = \frac{1}{2} \\ \frac{1}{n-1} \textrm{ dla x =} \frac{1}{n} \wedge n \ge 3 \wedge n \in \nn \\ x \textrm{ w przeciwnym przypadku} \end{cases}\)
Taka funkcja może zdefiniować bijekcję zbiorów \(\left(0,1 \right)\) i \(\left[ 0,1 \right)\). Sprawdź samodzielnie, że to jest bijekcja
ODPOWIEDZ