Wykaż, że macierz
a b
c d
spełnia równanie
x^2 − (a + d) x + (ad − bc) = 0.
Wykazywanie,że macierz spełnia równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Twojego równania na pewno nie spełnia gdyż powinno ono wyglądać tak:
\(X^2-(a+d)X+(ad-bc)E=0\)
Zamiast E może być I lub inne oznaczenie macierzy jednostkowej, a po prawej stronie powinna być macierz zerowa:
\(\begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} -(a+d) \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix}+(ad-bc) \cdot \begin{bmatrix}1&0\\0&1 \end{bmatrix}= \begin{bmatrix}0&0\\0&0 \end{bmatrix}\)
\(L=\begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} -(a+d) \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix}+(ad-bc) \cdot \begin{bmatrix}1&0\\0&1 \end{bmatrix}=\\=\begin{bmatrix}a^2+bc&b(a+d)\\c(a+d)&bc+d^2 \end{bmatrix}-\begin{bmatrix}a(a+d) &b(a+d) \\c(a+d) &d(a+d) \end{bmatrix}+\begin{bmatrix}(ad-bc)&0\\0&(ad-bc) \end{bmatrix}= .....\)
\(X^2-(a+d)X+(ad-bc)E=0\)
Zamiast E może być I lub inne oznaczenie macierzy jednostkowej, a po prawej stronie powinna być macierz zerowa:
\(\begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} -(a+d) \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix}+(ad-bc) \cdot \begin{bmatrix}1&0\\0&1 \end{bmatrix}= \begin{bmatrix}0&0\\0&0 \end{bmatrix}\)
\(L=\begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} -(a+d) \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix}+(ad-bc) \cdot \begin{bmatrix}1&0\\0&1 \end{bmatrix}=\\=\begin{bmatrix}a^2+bc&b(a+d)\\c(a+d)&bc+d^2 \end{bmatrix}-\begin{bmatrix}a(a+d) &b(a+d) \\c(a+d) &d(a+d) \end{bmatrix}+\begin{bmatrix}(ad-bc)&0\\0&(ad-bc) \end{bmatrix}= .....\)
Re:
kerajs pisze:Twojego równania na pewno nie spełnia gdyż powinno ono wyglądać tak:
\(X^2-(a+d)X+(ad-bc)E=0\)
Zamiast E może być I lub inne oznaczenie macierzy jednostkowej, a po prawej stronie powinna być macierz zerowa:
\(\begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} -(a+d) \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix}+(ad-bc) \cdot \begin{bmatrix}1&0\\0&1 \end{bmatrix}= \begin{bmatrix}0&0\\0&0 \end{bmatrix}\)
\(L=\begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} -(a+d) \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix}+(ad-bc) \cdot \begin{bmatrix}1&0\\0&1 \end{bmatrix}=\\=\begin{bmatrix}a^2+bc&b(a+d)\\c(a+d)&bc+d^2 \end{bmatrix}-\begin{bmatrix}a(a+d) &b(a+d) \\c(a+d) &d(a+d) \end{bmatrix}+\begin{bmatrix}(ad-bc)&0\\0&(ad-bc) \end{bmatrix}= .....\)
Z jakiej własności masz macierz razy macierz ? Dlaczego później przy (a+d) pojawiła ci się macierz? I odpowiadam: przykład jest dobry, taki otrzymaliśmy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Re:
Aby równanie miało szanse być poprawnym to przy każdym jego składniku powinna być macierz 2x2. Możliwe że zaznaczone to było np grubszą/ciemniejszą jedynką jak i takim zerem, co oznaczałoby macierz jednostkową i zerową. Skoro twierdzisz że tak nie było, to nie ma co wykazywać, gdyż macierz nigdy nie będzie równa liczbie.Saper9 pisze: I odpowiadam: przykład jest dobry, taki otrzymaliśmy
\(X^2=X \cdot X\)Saper9 pisze:Z jakiej własności masz macierz razy macierz ?
Przecież sam napisałeś: \(-(a+b)X\)Saper9 pisze: Dlaczego później przy (a+d) pojawiła ci się macierz?