Dowód na tożsamość zbiorów

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Belissar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 09 kwie 2016, 12:50
Podziękowania: 21 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dowód na tożsamość zbiorów

Post autor: Belissar »

\(A \cup [(B \cup C) \bez (B \cap C)]=[(A \cup B) \cup (A \cup C)] \bez [(A \cup B) \cap (A \cup C)]\)

Mamy określić czy tożsamość jest prawdziwa, jeśli tak, to podać dowód, jeśli nie, to podać kontrprzykład. Nie mam za bardzo trudności żeby to sobie rozrysować i określić czy jest prawdziwa czy nie, ale nie mam pojęcia jak powinien tu wyglądać ten dowód lub kontrprzykład.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Dowód na tożsamość zbiorów

Post autor: Panko »

Podstaw : \(A=B=C\) gdzie \(A \neq \emptyset\) jako kontrprzykład.
ODPOWIEDZ