Niech
\(A=\){\(x:x=a+b \sqrt[3]{2}+c \sqrt[3]{4},a,b,c \in Q\)}
\(Udowodnij, że\) jeżeli \(x\in A\), to\(\frac{1}{x} \in A\)
Dowod na liczbach rzeczywistych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Zapewne jest Ci znana ta metoda uwalniania od niewymierności ułamków np : \(\frac{1}{a+b \sqrt[3]{2} +c \sqrt[3]{4} }\).
Liczba \(a+b \sqrt[3]{2} +c \sqrt[3]{4}\) jest elementem ciała \(Q( \sqrt[3]{2} )\)
Na konkretnym przykładzie jest np w
Biblioteka Matematyczna ,tom 33, W Narkiewicz : Elementy algebraicznej teorii liczb,s37,38
Tyle ,że się trzeba naliczyć.
Liczba \(a+b \sqrt[3]{2} +c \sqrt[3]{4}\) jest elementem ciała \(Q( \sqrt[3]{2} )\)
Na konkretnym przykładzie jest np w
Biblioteka Matematyczna ,tom 33, W Narkiewicz : Elementy algebraicznej teorii liczb,s37,38
Tyle ,że się trzeba naliczyć.