dowód na zbiorach

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Qbaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 15 sty 2013, 19:39
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

dowód na zbiorach

Post autor: Qbaaa »

Udowodnij, że dla dowolnych zbiorów A,B,C zachodzą następujące równości:

a)\(A=A \cup (A \cap B)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(A \cap B \subset A \So A \cup (A \cap B)=A, \ \ \ (bo \ jeśli X \subset Y\ to X \cup Y=Y)\)
cbdo
ODPOWIEDZ