dowód na zbiorach

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piteer
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 245
Rejestracja: 21 maja 2014, 19:56
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

dowód na zbiorach

Post autor: piteer »

Zdefniujmy \(A \cdot B=(A−B) \cup (B−A)\). Pokaż że jesli \(X \cdot A=Y \cdot A\) to \(X=Y.\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: dowód na zbiorach

Post autor: radagast »

Zapisz to jako zdanie logiczne i sprawdź metodą "zero - jedynkową", że implikacja zachodzi.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: dowód na zbiorach

Post autor: radagast »

radagast pisze:Zapisz to jako zdanie logiczne i sprawdź metodą "zero - jedynkową", że implikacja zachodzi.
jak to wykonasz, to przekonasz się , że zachodzi nie tylko implikacja ale nawet równoważność.
To znaczy: \(X \cdot A=Y \cdot A \iff X=Y.\) ( W tę drugą stronę, to raczej oczywiste ale zauważyć nie zaszkodzi :) )
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1501.jpg
ScreenHunter_1501.jpg (5.67 KiB) Przejrzano 2155 razy
tabelka (odzielona na części, bo się nie mieści):
ScreenHunter_1502.jpg
ScreenHunter_1502.jpg (14.75 KiB) Przejrzano 2155 razy
ScreenHunter_1503.jpg
ScreenHunter_1503.jpg (33.77 KiB) Przejrzano 2155 razy
ODPOWIEDZ