Kresy zbioru

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dante666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 23 sty 2016, 14:16
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Kresy zbioru

Post autor: dante666 »

Wyznaczyć o ile istnieją kresy zbioru \(B={ \frac{k}{nk+1} : n,k \in \nn }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(B={ \frac{k}{nk+1} : n,k \in \nn }\)
\(B={ \frac{1}{n+ \frac{1}{k} } : n,k \in \nn }\)
\(\inf B=0\)
\(\sup B=nie \ istnieje\) (zbiór B nie jest ograniczony z góry)
ODPOWIEDZ