Znaleźć asymptoty funkcji:
\(h(x)= \frac{x^3}{x^2-4}\)
Asymptoty funkcji.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(D=R \bez \left\{ -2;2\right\}\)
\(\Lim_{x\to -2^-}f(x)=- \infty \\ \Lim_{x\to -2^+}f(x)=+ \infty\)
Asymptota pionowa x=-2
\(\Lim_{x\to 2^-}f(x)=- \infty \\ \Lim_{x\to 2^+}f(x)=+ \infty\)
Asymptota pionowa x=2
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{x^3}{x^2-4} }{x}= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3}{x^3-4x}=1\\y=ax+b\;\;\;\;i\;\;\;a=1\\
b= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3}{x^2-4}-x= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3-x^3+4x}{x^2-4}= \Lim_{x\to \infty } \frac{4x}{x^2-4}=0\)
Asymptota ukośna
\(y=x\)
\(\Lim_{x\to -2^-}f(x)=- \infty \\ \Lim_{x\to -2^+}f(x)=+ \infty\)
Asymptota pionowa x=-2
\(\Lim_{x\to 2^-}f(x)=- \infty \\ \Lim_{x\to 2^+}f(x)=+ \infty\)
Asymptota pionowa x=2
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{x^3}{x^2-4} }{x}= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3}{x^3-4x}=1\\y=ax+b\;\;\;\;i\;\;\;a=1\\
b= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3}{x^2-4}-x= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3-x^3+4x}{x^2-4}= \Lim_{x\to \infty } \frac{4x}{x^2-4}=0\)
Asymptota ukośna
\(y=x\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re:
Jakbyś mógł wytłumaczyć pod co to podstawiłeś? Nie bardzo rozumiem sam początek.Galen pisze: \(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{x^3}{x^2-4} }{x}= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3}{x^3-4x}=1\\y=ax+b\;\;\;\;i\;\;\;a=1\\
b= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3}{x^2-4}-x= \Lim_{x\to \infty } \frac{x^3-x^3+4x}{x^2-4}= \Lim_{x\to \infty } \frac{4x}{x^2-4}=0\)