Obliczyć całki.

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mansons
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 lut 2016, 17:07
Podziękowania: 1 raz

Obliczyć całki.

Post autor: mansons »

Obliczyć całki:

a)
\(\int_{}^{} 2x sinx dx\)

b)
\(\int_{}^{} \frac{ln^2x}{x} dx\)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2016, 15:57 przez mansons, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczyć całki.

Post autor: radagast »

mansons pisze:Obliczyć całki:

a)
\(\int_{}^{} 2x sinx dx\)
\(\displaystyle \int 2x \sin x dx= -\int 2x (\cos x)' dx=- 2x \cos x+2\int \cos xdx=- 2x \cos x+2 \sin x+C\)
mansons
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 lut 2016, 17:07
Podziękowania: 1 raz

Post autor: mansons »

Jak ten podpunkt a) jest zrobiony? xD
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczyć całki.

Post autor: radagast »

mansons pisze:Obliczyć całki:


b)
\(\int_{}^{} \frac{ln^2x}{x} dx\)
\(\displaystyle \int \frac{\ln^2x}{x} dx =\int \ln^2x \cdot (\ln x)'dx= \ln^2x \cdot \ln x-\int \frac{2\ln x }{x} \cdot \ln xdx= \ln^3x -2\int \frac{\ln^2 x }{x} dx \So \\
\displaystyle 3 \int \frac{\ln^2x}{x} dx = \ln^3x +C \So \int \frac{\ln^2x}{x} dx = \frac{1}{3} \ln^3x +D\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

mansons pisze:Jak ten podpunkt a) jest zrobiony? xD
przez części :)
mansons
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 lut 2016, 17:07
Podziękowania: 1 raz

Post autor: mansons »

Mógłbyś wytłumaczyć przynajmniej jeden przykład?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Kolego, matematyka to bardzo wdzięczna dziedzina nauki ale wymaga odrobiny wysiłku. Ja tam wszystko napisałam. Trzeba tylko znać i twierdzenie o całkowaniu przez części.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82k ... 99%C5%9Bci
mansons
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 lut 2016, 17:07
Podziękowania: 1 raz

Post autor: mansons »

podpunkt b) też robiony przez części?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

częściowo też. Patrz w tym linku, co Ci powyżej przesłałam "całki pętlące (zwotne)"
To fajne jest ! I bardzo cieszy jak się zrozumie. Zachęcam :)
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: Robakks »

W b) można było też podstawić
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczyć całki.

Post autor: radagast »

mansons pisze:
b)
\(\int_{}^{} \frac{ln^2x}{x} dx\)
oczywiście można:
\(\displaystyle \int\frac{ln^2x}{x} dx= \begin{bmatrix}\ln x=t\\x=e^t\\dx=e^tdt \end{bmatrix}= \int \frac{t^2}{e^t} e^t dt= \int t^2 dt= \frac{1}{3}t^3 +C= \frac{1}{3}\ln^3 x +C\)
Nawet trochę krócej jest :)
ODPOWIEDZ