Mając dane zbiory: A={x\(\in\) \(\rr\) |x+2|+|x|<16}, B=A={y\(\in\) \(\rr\) (\(y^2-4)\)(y+8)>0}
a) określ ich moc
b) wyznacz zbiory \(A \cup B\) , A\(A \(\cap B)\)
c) narysuj ich iloczyn kartezjański B x A
Dwa zbiory oraz przykłady
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 50
- Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Więc tak:
A={x\(\in\) \(\rr\) |x+2|+|x|<16} = x\(\in\)(-9,7)
Jeżeli chodzi o zbiór B, to nie wiem czy do końca dobrze rozumiem, jeżeli B=A=... oznacza to chyba, że B mieści się w zbiorze A i jest dany wzorem... (mogę mylić się).
B=A={y\(\in\) \(\rr\) (\(y^2-4)\)(y+8)>0} = x\(\in\)(-8,-2)U(2,7)
\(A \cup B\) = (-9,7)
A\(A \(\cap B)\) = (-9,-8)U(-2,2)
A={x\(\in\) \(\rr\) |x+2|+|x|<16} = x\(\in\)(-9,7)
Jeżeli chodzi o zbiór B, to nie wiem czy do końca dobrze rozumiem, jeżeli B=A=... oznacza to chyba, że B mieści się w zbiorze A i jest dany wzorem... (mogę mylić się).
B=A={y\(\in\) \(\rr\) (\(y^2-4)\)(y+8)>0} = x\(\in\)(-8,-2)U(2,7)
\(A \cup B\) = (-9,7)
A\(A \(\cap B)\) = (-9,-8)U(-2,2)