Dwa zadania z funkcji

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Dwa zadania z funkcji

Post autor: NieRozumiem85 »

Zadanie 1
a) Podaj przykład, że nie zachodzi f(A\B) w relacja f(A)\f(B)
b)Udowodnij, że złożenie dwóch funkcji różnowartościowych jest funkcją różnowartościowa.
c) Dla zbiorów X={0,4} oraz Y={ {zbiór pusty} } wyznacz zbiory 2^X i 2^Y

Zadanie 2
f(x)= klamra -x-1 , gdy x<1
-x^2-x , gdy x>=1
oraz funkcja g: (0, + nieskończoność) --> R określona przez g(x)=1/x + 1

a)Sprawdź, czy funkcja g jest monotoniczna, różnowartościowa i na.
b) Czy funkcja f posiada funkcję odwrotną? Jak nie to jak można ją określić by posiadała? Wyznacz wzór funkcji odwrotnej?
c)Wyznacz g złożona f i f złożona g
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z funkcji

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze:Zadanie 1
a) Podaj przykład, że nie zachodzi f(A\B) w relacja f(A)\f(B)
nie rozumiem o o co chodzi ( co to znaczy "nie zachodzi f(A\B) w relacja f(A)\f(B)")
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z funkcji

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze:Zadanie 1
b)Udowodnij, że złożenie dwóch funkcji różnowartościowych jest funkcją różnowartościowa.
załóżmy , że \(f\),\(g,\)- funkcje różnowartościowe.
Sprawdźmy różnowartościowość funkcji \(f \circ g\):

\(f \left( g \left( x_1\right) \right)=f \left( g \left( x_2\right) \right) \So g \left( x_1\right) =g \left( x_2\right) \So x_1=x_2 \So f \circ g\) jest funkcją różnowartościową
CBDO
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z funkcji

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze:Zadanie 1

c) Dla zbiorów X={0,4} oraz Y={ {zbiór pusty} } wyznacz zbiory 2^X i 2^Y
Wystarczy wiedzieć co do znaczy \(2^X\). Jest to po prostu zbiór wszystkich podzbiorów zbioru \(X\) (sprawadziłam w wiki :lol:)
zatem
\(2^X=2^{ \left\{0,4 \right\} }= \left\{ \emptyset , \left\{ 0\right\} , \left\{ 4\right\} , \left\{ 0,4 \right\} \right\}\)
\(2^Y=2^ \left\{ \emptyset \right\}= \left\{ \emptyset ,\left\{ \emptyset \right\}\right\}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z funkcji

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze:
Zadanie 2
f(x)= klamra -x-1 , gdy x<1
-x^2-x , gdy x>=1
oraz funkcja g: (0, + nieskończoność) --> R określona przez g(x)=1/x + 1

a)Sprawdź, czy funkcja g jest monotoniczna, różnowartościowa i na.
b) Czy funkcja f posiada funkcję odwrotną? Jak nie to jak można ją określić by posiadała? Wyznacz wzór funkcji odwrotnej?
c)Wyznacz g złożona f i f złożona g
zgaduję , że miało być:
\(f(x)= \begin{cases} -x-1\ \ \ gdy\ \ \ x<1\\ -x^2-x \ \ \ gdy\ \ \ x \ge 1\end{cases}\)
oraz
\(g: \left( 0,+ \infty \right) \to R\) określona przez \(g(x)= \frac{1}{x}+1\)

Najprościej , najszybciej i najrozsądniej jest narysować wykresy tych funkcji i z nich odczytać niezbędne własności :)
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Re: Dwa zadania z funkcji

Post autor: NieRozumiem85 »

radagast pisze:
NieRozumiem85 pisze:Zadanie 1
a) Podaj przykład, że nie zachodzi f(A\B) w relacja f(A)\f(B)
nie rozumiem o o co chodzi ( co to znaczy "nie zachodzi f(A\B) w relacja f(A)\f(B)")
Już piszę :P f(A\B) \subset f(A)\f(B)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to np:
\(f(x)=x^2\)
\(A=(0,1);B=(-1,0)\) i już masz,bo:
\(A \bez B = (0,1) \So f \left( A \bez B\right) = f \left((0,1) \right)=(0,1)\)
\(f \left( A \right)-f \left( B \right) = (0,1)-(0,1)= \emptyset\)
\(f(A \bez B) \not\subset f(A) \bez f(B)\)
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Post autor: NieRozumiem85 »

A możesz jeszcze zobaczyć te zadanka? - http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 87#p285009

Byłabym bardzo wdzięczna :)
ODPOWIEDZ