Oznaczenia matematyczne

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Oznaczenia matematyczne

Post autor: haharuka »

Mam dosyć banalne pytanie dotyczące oznaczeń matematycznych, aczkolwiek zależy mi bardzo na precyzyjnej odpowiedzi.

Muszę wskazać ogólny wzór na głębokość środka danej warstwy gruntu. Jest ona równa sumie miąższości warstw poprzednich + połowa miąższości danej warstwy. Pytanie: czy ten wzór może wyglądać tak: \(h_i= \sum{m_{i-1}}+ \frac{1}{2} m_i\), gdzie hi to głębokość środka danej warstwy, a mi to miąższość danej warstwy.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Myślę , że to raczej tak powinno wyglądać: \(\displaystyle h_n= \sum_{i=1}^{n-1} {m_{i}}+ \frac{1}{2} m_n\)
ODPOWIEDZ