Witam. Mam kilka zadań, z którymi nie wiem jak sobie poradzić. Oto one:
1) Oblicz:
arc sin 3/5 + arc sin 12/13
2) Rozwiąż równanie:
sin x = 1/3 ( Czy istnieje jakaś metoda, aby to ładnie obliczyć ( np. korzystając z arcusów)? Czy da się to tylko zrobić z pomocą tablicy wartości funkcji trygonometrycznych?)
3) Oblicz:
cos ( 2 arc tg 1/7 )
Z góry dziękuję za pomoc
Arcusy - kilka zadań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Arcusy - kilka zadań
Ad 1, albo tablice albo ... konstrukcyjnie, bo te wartości są podejrzanie dobrane (3, 4, 5 i 5, 12, 13 są w trójkątach prostokątnych). Patrz rysunek:
\(\sin x= \frac{1}{3} \So x=\arcsin \left( \frac{1}{3} \right)+2k\pi \vee x=\pi- \arcsin \left( \frac{1}{3} \right)+2k\pi=(2k+1)\pi-\arcsin \left( \frac{1}{3} \right)\)
...
albo z tablic, ale trzeba pamiętać, że są dwa ciągi rozwiązań.
Ad 3
Niech \(\arctg \left( \frac{1}{7} \right)=\alpha \So \tg\alpha= \frac{1}{7}\)
Szukamy \(\cos \left(2\arctg(1/7) \right)=\cos2\alpha=2\cos^2\alpha-1\)
Z rysunku: \(x=5\sqrt2 \So \cos\alpha= \frac{7\sqrt2}{10} \So 2\cos^2\alpha-1= \frac{24}{25}\)
Składając to wszystko do kupy, mamy
Ad 2.\(\sin x= \frac{1}{3} \So x=\arcsin \left( \frac{1}{3} \right)+2k\pi \vee x=\pi- \arcsin \left( \frac{1}{3} \right)+2k\pi=(2k+1)\pi-\arcsin \left( \frac{1}{3} \right)\)
...
albo z tablic, ale trzeba pamiętać, że są dwa ciągi rozwiązań.
Ad 3
Niech \(\arctg \left( \frac{1}{7} \right)=\alpha \So \tg\alpha= \frac{1}{7}\)
Szukamy \(\cos \left(2\arctg(1/7) \right)=\cos2\alpha=2\cos^2\alpha-1\)
Z rysunku: \(x=5\sqrt2 \So \cos\alpha= \frac{7\sqrt2}{10} \So 2\cos^2\alpha-1= \frac{24}{25}\)
Składając to wszystko do kupy, mamy
Odpowiedź: \(\cos \left(2\arctg(1/7) \right)= \frac{24}{25}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Arcusy - kilka zadań
policzmytyk3 pisze: 1) Oblicz:
arc sin 3/5 + arc sin 12/13
\(\sin \left( \arcsin \frac{3}{5}+ \arcsin \frac{12}{13} \right)=\\
\sin \left( \arcsin \frac{3}{5}\right)\cos \left( \arcsin \frac{12}{13} \right)+\cos \left( \arcsin \frac{3}{5}\right)\sin \left( \arcsin \frac{12}{13} \right) = \\
\frac{3}{5} \cos \left( \arcsin \frac{12}{13} \right)+ \frac{12}{13} \cos \left( \arcsin \frac{3}{5}\right) =\\
\frac{3}{5} \sqrt{1-\sin^2 \left( \arcsin \frac{12}{13} \right)} + \frac{12}{13} \sqrt{1-\sin^2 \left( \arcsin \frac{3}{5}\right)} =\\
\frac{3}{5} \sqrt{1- \frac{144}{169} } + \frac{12}{13} \sqrt{1- \frac{9}{25} } =
\frac{3}{5} \frac{5}{13} + \frac{12}{13} \frac{4}{5} = \frac{63}{65} \\\)
Wniosek: \(\arcsin \frac{3}{5}+ \arcsin \frac{12}{13} =\arcsin \frac{63}{65}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Arcusy - kilka zadań
Na kłopoty z arcusami : http://www.kowalskimateusz.pl/materialy/wzory3.1.pdf ---to tablice wzorów cyklometrycznych ( z wyprowadzeniami !)
np zadanie 1 .
to\(\\) \(arc \sin x+arc \sin y= \pi - arc \sin ( x \cdot \sqrt{1-y^2} +y \cdot \sqrt{1-x^2} )\) \(\\) \(\\) dla\(\\) \(y> \sqrt{1-x^2}\) i \(x,y>0\)
Tak jest w tym przykładzie .
np zadanie 1 .
to\(\\) \(arc \sin x+arc \sin y= \pi - arc \sin ( x \cdot \sqrt{1-y^2} +y \cdot \sqrt{1-x^2} )\) \(\\) \(\\) dla\(\\) \(y> \sqrt{1-x^2}\) i \(x,y>0\)
Tak jest w tym przykładzie .