Zadanie z ujemną liczbą do potęgi

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rocev
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2022, 14:21
Płeć:

Zadanie z ujemną liczbą do potęgi

Post autor: Rocev »

Na dzisiejszym egzaminie pojawiło się następujące zadanie:
Pod (n^4 - 3)/2 trzeba było podłożyć jedną liczbę z :-3,-1,0,1,3 tak aby wynik był jak najmniejszy. Czy rozwiązałem to poprawnie, jeśli podałem - 3? z tego co kojarzę jeśli nie ma nawiasu przy liczbie ujemnej, którą potęgujemy to jest ona i tak ujemna, chociaż niektórzy mówią, że poprawnie jest 0 bo jak coś wstawiamy to zawsze w nawiasie. Kto ma rację? Przepraszam, że pytam o takie banały, ale w internecie nie mogę znaleźć żadnych informacji o takowej zasadzie ze wstawianiem.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z ujemną liczbą do potęgi

Post autor: eresh »

Rocev pisze: 25 maja 2022, 14:27 Na dzisiejszym egzaminie pojawiło się następujące zadanie:
Pod (n^4 - 3)/2 trzeba było podłożyć jedną liczbę z :-3,-1,0,1,3 tak aby wynik był jak najmniejszy. Czy rozwiązałem to poprawnie, jeśli podałem - 3? z tego co kojarzę jeśli nie ma nawiasu przy liczbie ujemnej, którą potęgujemy to jest ona i tak ujemna, chociaż niektórzy mówią, że poprawnie jest 0 bo jak coś wstawiamy to zawsze w nawiasie. Kto ma rację? Przepraszam, że pytam o takie banały, ale w internecie nie mogę znaleźć żadnych informacji o takowej zasadzie ze wstawianiem.

\(\frac{n^4-3}{2}\)

dla \(n=-3\):
\(\frac{(-3)^2-3}{2}=3\)

dla \(n=0\)
\(\frac{0^4-3}{2}=-\frac{3}{2}\)

czyli jednak zero
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Rocev
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2022, 14:21
Płeć:

Re: Zadanie z ujemną liczbą do potęgi

Post autor: Rocev »

eresh pisze: 25 maja 2022, 14:32
Rocev pisze: 25 maja 2022, 14:27 Na dzisiejszym egzaminie pojawiło się następujące zadanie:
Pod (n^4 - 3)/2 trzeba było podłożyć jedną liczbę z :-3,-1,0,1,3 tak aby wynik był jak najmniejszy. Czy rozwiązałem to poprawnie, jeśli podałem - 3? z tego co kojarzę jeśli nie ma nawiasu przy liczbie ujemnej, którą potęgujemy to jest ona i tak ujemna, chociaż niektórzy mówią, że poprawnie jest 0 bo jak coś wstawiamy to zawsze w nawiasie. Kto ma rację? Przepraszam, że pytam o takie banały, ale w internecie nie mogę znaleźć żadnych informacji o takowej zasadzie ze wstawianiem.

\(\frac{n^4-3}{2}\)

dla \(n=-3\):
\(\frac{(-3)^2-3}{2}=3\)

dla \(n=0\)
\(\frac{0^4-3}{2}=-\frac{3}{2}\)

czyli jednak zero
Czyli rozumiem, że w takich sytuacjach zawsze podstawia się w nawiasie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z ujemną liczbą do potęgi

Post autor: eresh »

Rocev pisze: 25 maja 2022, 14:40

Czyli rozumiem, że w takich sytuacjach zawsze podstawia się w nawiasie?
Jeśli podnosisz liczbę ujemną, to tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ