Uzasadnij, że jeśli liczba jest podzielna przez 15 i przez 14

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Uzasadnij, że jeśli liczba jest podzielna przez 15 i przez 14

Post autor: Brydzia123 »

Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Uzasadnij, że jeśli liczba jest podzielna przez 15 i przez 14, to jest podzielna przez 10.


Zapisałam tak:

Jeżeli liczba x dzieli się przez 15 to znaczy, że dzieli się przez 5, ponieważ \(15 = 5 \cdot 3\).

Jeżeli liczba x dzieli się przez 14 to znaczy, że dzieli się przez 2, ponieważ \(14 = 2 \cdot 7\).

Liczba x dzieli się więc przez 10, ponieważ \(10 = 2 \cdot 5\).

Nie wiem, czy takie uzasadnienie wystarczy, czy należy inaczej to zapisać, lub coś dopisać?

Dziękuję
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Uzasadnij, że jeśli liczba jest podzielna przez 15 i przez 14

Post autor: eresh »

Brydzia123 pisze: 07 mar 2021, 08:14 Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Uzasadnij, że jeśli liczba jest podzielna przez 15 i przez 14, to jest podzielna przez 10.


Zapisałam tak:

Jeżeli liczba x dzieli się przez 15 to znaczy, że dzieli się przez 5, ponieważ \(15 = 5 \cdot 3\).

Jeżeli liczba x dzieli się przez 14 to znaczy, że dzieli się przez 2, ponieważ \(14 = 2 \cdot 7\).

Liczba x dzieli się więc przez 10, ponieważ \(10 = 2 \cdot 5\).

Nie wiem, czy takie uzasadnienie wystarczy, czy należy inaczej to zapisać, lub coś dopisać?

Dziękuję
Wystarczy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ