kombinacje

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

kombinacje

Post autor: dytko »

Popatrz na rysunek poniżej. Miejsca w samochodzie mają zająć 3 osoby dorosłe, w tym jedna z prawem jazdy, oraz troje dzieci. Przyjmujemy, że dzieci nie mogą zajmować miejsc na przednich siedzeniach. Na ile sposobów osoby te mogą zająć miejsca w tym samochodzie?W samochodzie są 4 rzędy siedzeń,trzy rzędy po dwa miejsca i ostatni rząd trzy miejsca.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A_1 oba miejsca w pierwszym rzędzie są zajęte
A_2 tylko kierowca jest w pierwszym rzędzie
\(il=|A_1|+|A_2 | =1 \cdot 2 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4+ 1 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3\)
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: kombinacje

Post autor: dytko »

mogę prosić o wyjaśnienie ,dlaczego jest 2 a nie 1?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Przypuszczam że pytasz o pierwszy iloczyn.
Kierowcę wybieram na 1 sposób,a osobę siedzącą obok niego na 2,gdyż może być to jedynie osoba dorosła.
ODPOWIEDZ