Działania na ułamkach

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Plati
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 17 gru 2009, 19:28
Podziękowania: 45 razy

Działania na ułamkach

Post autor: Plati »

Witam, nie mogę sobie poradzić z rozwiązaniem następującego działania:
\(5 \frac{1}{2} / (-1 \frac{1}{2} - \frac{2}{5}) + ( \frac{1}{6} - \frac{3}{4}) / \frac{19}{24}\)

Wykonuję go już kilka razy, i za każdym razem wychodzi inny wynik. Za każdym razem zgadza się tylko to, że wynikiem jest ujemny ułamek mieszany, w którego mianowniku jest liczba 19.
Obliczam w ten sposób:

\(\frac{11}{2} / (-1 \frac{5}{10} - \frac{4}{10}) + ( \frac{2}{12} - \frac{9}{12}) * \frac{24}{19} = \frac{11}{2} / (-1 \frac{9}{10}) + (- \frac{7}{12}) * \frac{24}{19} = \frac{11}{2} / (- \frac{19}{10}) + (- \frac{14}{19}) = \frac{11}{2} * (- \frac{10}{19}) - \frac{14}{19} = - \frac{55}{19} - \frac{14}{19} =\)

\(= - \frac{69}{19} = -3 \frac{12}{19}\)

Czasem wychodzi \(- 3 \frac{12}{19}\), albo \(- 3 \frac{17}{19}\) itd...
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(- \frac{69}{19}=-3 \frac{12}{19}\)
Jest dobrze.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ