Zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Zadanie tekstowe

Post autor: kwiatek1414 »

W ciągu 2,5 h pociąg przejechał 225 km. Ile kilometrów przejedzie pociąg z tą samą prędkością w czasie 1,5 h ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Skoro w 2,5h przejechał 225 km, to jaką ma prędkość?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(2,5x=1,5\cdot 225\\
2,5x=337,5\\
x=135\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ