Zadanie tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
Zadanie tekstowe
W klasach Ia i Ib uczy się 67 uczniów. W zawodach sportowych wzięło udział 60% uczniów klasy Ia i 3\4 uczniółw klasy Ib. Ilu uczniów było w każdej klasie,jeśli w zawodach wzięło udział 45 uczniów?
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
x------liczba uczniów w I a
y------liczba uczniów w I b
\(x+y=67\)
\(0,6 x+\frac{3}{4}y=45\)
Rozwiąż układ równań:
\(\begin{cases} x+y=67\\0,6x+\frac{3}{4}y=45\end{cases}\)
\(\begin{cases} x=67-y\\0,6(67-y)+0,75y=45\end{cases}\)
\(40,2-0,6y+0,75y=45\\0,15 y=4,8\\y=\frac{4,8}{0,15}=\frac{480}{15}\\y=32\)
\(x=67-y=67-32=35\)
W klasie Ia było 35 uczniów,w Ib było 32 uczniów.
y------liczba uczniów w I b
\(x+y=67\)
\(0,6 x+\frac{3}{4}y=45\)
Rozwiąż układ równań:
\(\begin{cases} x+y=67\\0,6x+\frac{3}{4}y=45\end{cases}\)
\(\begin{cases} x=67-y\\0,6(67-y)+0,75y=45\end{cases}\)
\(40,2-0,6y+0,75y=45\\0,15 y=4,8\\y=\frac{4,8}{0,15}=\frac{480}{15}\\y=32\)
\(x=67-y=67-32=35\)
W klasie Ia było 35 uczniów,w Ib było 32 uczniów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.