Zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Zadanie tekstowe

Post autor: kwiatek1414 »

Obwód prostokąta jest równy 16cm, a stosunek długości jego boków 7:9. Oblicz długości boków tego prostokąta
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Stosunek boków 7:9 oznacza ,że pewien odcinek x mieści się 7 razy w krótszym boku i 9 razy w dłuższym boku.
\(a=7x\\b=9x\\Obw.=2a+2b=16\;cm\\2\cdot 7x+2\cdot 9x=16\\14x+18x=16\\32x=16\\x=0,5\\a=7x=7 \cdot 0,5=3,5\;cm\\b=9x=9 \cdot 0,5=4,5\;cm\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ