Zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Zadanie tekstowe

Post autor: kwiatek1414 »

Stosunek promienia Księżyca do promienia Ziemi jest równy 3:11. Oblicz promienie Ziemi i Księżyca, jeżeli różnica ich długości jest równa 4640km.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{K}{Z}= \frac{3}{11}\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;Z-K=4640\;\;\;czyli\;\;Z=4640+K\)
\(\frac{K}{4640+K}= \frac{3}{11}\\11 K=3(4640+K)\\11K-3K=13920\\8 K=13920\\K=1740\;km.\)
\(Z=4640+K=4640+1740=6380\;km\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ