Zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Zadanie tekstowe

Post autor: kwiatek1414 »

Rowerzysta obliczył, że jadąc ze średnią prędkością 20 km/h, przyjedzie do miasta w wyznaczonym czasie. Po przebyciu 1/3 drogi 6 minut zajęła mu drobna naprawa i aby zdążyć na czas do miasta, musiał resztę drogi jechać z prędkością 24 km/h. Jaką drogę przebył rowerzysta?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Niech s oznacza szukaną drogę w km.
\(\frac{s}{20}\) - czas w jakim miał przebyć drogę
\(\frac{1}{3}\cdot \frac{s}{20}= \frac{s}{60}\) - czas jazdy do awarii
\(6 \,\,\,min = \frac{1}{10} h\) - naprawa awarii
\(\frac{\frac{2}{3}s}{24}= \frac{s}{36}\) - czas pokonania pozostałych \(\frac{2}{3}s\) drogi

Równanie: \(\,\,\,\frac{s}{20}= \frac{s}{60} + \frac{1}{10} + \frac{s}{36}\)

Rozwiąż to nietrudne równanie, a dowiesz się jaką drogę przebył rowerzysta.
ODPOWIEDZ