Zadanie tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
Zadanie tekstowe
Przed dwoma laty matka była 4 razy starsza od syna. Za 10 lat będą mieli razem 74 lata. Ile lat ma obecnie każde z nich?
x- wiek syna obecnie
x-2 - wiek syna przed dwoma laty
4(x-2)=4x-8 - wiek matki przed dwoma laty
4x-8+2=4x-6 - wiek matki obecnie
Za 10 lat każde z nich będzie o 10 lat starsze. Jeśli za 10 lat będą mieli razem 74 lata, to obecnie mają razem 74-20=54 lata
\(x+4x-6=54\\5x=60\\x=12\\4\cdot12-6=42\)
Matka ma 42 lata, a syn 12 lat.
x-2 - wiek syna przed dwoma laty
4(x-2)=4x-8 - wiek matki przed dwoma laty
4x-8+2=4x-6 - wiek matki obecnie
Za 10 lat każde z nich będzie o 10 lat starsze. Jeśli za 10 lat będą mieli razem 74 lata, to obecnie mają razem 74-20=54 lata
\(x+4x-6=54\\5x=60\\x=12\\4\cdot12-6=42\)
Matka ma 42 lata, a syn 12 lat.