Zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Zadanie tekstowe

Post autor: kwiatek1414 »

Kasjerka ma razem 76 monet jednozłotowych dwuzłotowych i pięciozłotowych.Dwuzłotówek ma o 25 procent więcej niż jednozłotówek, a pięciozłotówek o 24 procent więcej niż dwuzłotówek.
Ile monet jednozłotowych ma kasjerka?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- liczba złotówek
1,25x- liczba dwuzłotówek
1,24*1,25x- liczba pięciozłotówek

\(x+1,25x+1,24\cdot1,25x=76\\2,25x+1,55x=76\\3,8x=76\\x=20\)

Ma 20 monet jednozłotowych
ODPOWIEDZ