Równania

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Równania

Post autor: kwiatek1414 »

Rozwiąż równania

1. \(\frac{x}{2}+\frac{x}{4}+\frac{x}{5}=x-1\)

2. \(\frac{2x-1}{2(3x-2)}=\frac{7}{4-x}\)

3. \(\frac{3}{\frac{1}{3}x+8}=\frac{4}{\frac{2}{5x-8}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: eresh »

kwiatek1414 pisze:Rozwiąż równania
1. \(\frac{x}{2}+\frac{x}{4}+\frac{x}{5}=x-1\)

\(\frac{x}{2}+\frac{x}{4}+\frac{x}{5}=x-1\\
10x+5x+4x=20x-20\\
-x=-20\\
x=20\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: eresh »

kwiatek1414 pisze:Rozwiąż równania
2. \(\frac{2x-1}{2(3x-2)}=\frac{7}{4-x}\)
\(x\neq\frac{2}{3}\\
x\neq 4\)


\((2x-1)(4-x)=14(3x-2)\\
8x-2x^2-4+x=42x-28\\
-2x^2-33x+24=0\\
2x^2+33x-24=0\\
\Delta=1281\\
x_1=\frac{-33-\sqrt{1281}}{4}\\
x_2=\frac{-33+\sqrt{1281}}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: irena »

kwiatek1414 pisze:

3. \(\frac{3}{\frac{1}{3}x+8}=\frac{4}{\frac{2}{5x-8}}\)
Czy takie miało być to równanie? Ja tylko powiększyłam czcionkę
ODPOWIEDZ