zadanie tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie tekstowe
Margaryna ważyła 1/5 kg. Basia do ciasta użyła 3/5 kostki.Ile kilo margaryny użyła Basia.Proszę o pomoc jak to rozwiązać.thx
Basie zużyła do ciasta \(\frac{3}{5}\) kostki margaryny. Żeby obliczyć, ile ta margaryna waży, trzeba obliczyć \(\frac{3}{5}\) z \(\frac{1}{5}kg\).
Żeby obliczyć ułamek danej liczby, trzeba ten ułamek przez liczbę pomnożyć.
Waga użytej margaryny:
\(\frac{3}{5}\cdot\frac{1}{5}kg=\frac{3}{25}kg=\frac{12}{100}kg=0,12kg\)
Basie użyła 0,12kg margaryny
Żeby obliczyć ułamek danej liczby, trzeba ten ułamek przez liczbę pomnożyć.
Waga użytej margaryny:
\(\frac{3}{5}\cdot\frac{1}{5}kg=\frac{3}{25}kg=\frac{12}{100}kg=0,12kg\)
Basie użyła 0,12kg margaryny