żołędzie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

żołędzie

Post autor: libellle »

Pod dębem w pobliżu schroniska leżały żołędzie.
Młodsza siostra Janka wzięła 1/11 z nich, a potem starsza 4 żołędzie.
Razem wzięły 1/9 wszystkich żołędzi, które leżały pod dębem.
Ile żołędzi zostało pod tym drzewem?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Liczba żołędzi musi być podzielna przez 9 i przez 11.
Gdyby było 99 żołędzi to jedna bierze 1/11 czyli 99:11=9,a druga 4 to razem biorą 13 żołędzi
to jest 13/99,ale 1/9 z 99 to jest 11,nie 13.Wniosek: nie było tam 99 żołędzi.

To może było 198?
Pierwsza bierze 1/11 z 198,czyli 198:11=18 żołędzi,druga bierze 4 żołędzie,to razem biorą
18+4=22 żołędzie.
Sprawdź ,czy 1/9 z 198 da liczbę 22
\(198:9=22\)
Wniosek:Było 198 żołędzi,a zostało \(198-22=176\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Magda6686
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 66
Rejestracja: 11 paź 2014, 19:43
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: żołędzie

Post autor: Magda6686 »

X - liczba zoledzi
(1/11)*X + 4 = (1/9)*X
4 = 2/99 * X
X = 198

198 * 10 / 11 - 4 = 176
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Magda,ale w podstawówce nie znają równań :D
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Magda6686
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 66
Rejestracja: 11 paź 2014, 19:43
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Magda6686 »

Galen pisze:Liczba żołędzi musi być podzielna przez 9 i przez 11.
A teorie liczb znają?
Mam siostrę z podstawówki i maja równania.
ODPOWIEDZ