Geometria

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Geometria

Post autor: libellle »

Po raz trzeci zamieszczam ten sam post i proszę o NIEUSUWANIE go, gdyż nie łamie żadnego punktu regulaminu.
Link który podam prowadzi do opublikowanego przez organizatora Krakowskiej Matematyki zeszłorocznego zestawu konkursu dla kl VI, nie jest to skan książki!
NIE UMIEM wstawić rysunku, dlatego wyjątkowo zamiast treści zadania zamieszczam link do niego.

ZADANIE nr 8 z poniższego zestawu:
http://sklepek.neostrada.pl/tsmat/dokum ... _13_14.pdf
Znam odpowiedź z klucza, ale nie wiem, jak obliczyć.

Z góry dziękuję dobrym duszom za pomoc :)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Oznaczmy \(DX=x\) , \(XC=10-x\)
Pole równoległoboku = \(XC \cdot CB\) \(=(10-x) \cdot 10\) ma być równe \(\frac{1}{3}\)\(\cdot 10^2\) .

Stąd \(x=\frac{20}{3}\)
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Panko, dziękuję.
Niestety dzięki skutecznemu blokowaniu moich postów przez eresh, rozwiązanie przyszło za późno, i córka poszła do szkoły bez.
Dużo ciepłych słów mi się na język ciśnie, ale przemilczę.
No nic, omówię to zadanie z nią dziś, może na spr się przyda :)
Raz jeszcze dziękuję :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Ciągłe uważam, że post jest nieregulaminowy.
Naprawdę przeze mnie córka poszła do szkoły bez pracy domowej? O ja niedobra! :D A może warto było trochę wcześniej się zainteresować tym zadaniem, a nie zostawiać na ostatnią chwilę (pierwszy post pojawił się ok 21)?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Eresh, z całym szacunkiem: nie mam w zwyczaju interesować się zadaniami mojego dziecka, dopóki ona nie prosi mnie o pomoc - córka jest w VI kl, uczy się naprawdę dobrze, nie miewa braków zadań, jest systematyczna i obowiązkowa, frekwencja z ostatnich trzech lat oscyluje wokół 99 %. Życzę wam takich samodzielnych i myślących dzieci, tym bardziej, że jako nauczyciel sama widzę, z jakim materiałem przychodzi nam częstokroć pracować.
No i oszczędź sobie tej ironii - nie poszła do szkoły bez pracy domowej: te zadania nie były obowiązkowe, a wszystkie pozostałe z tego zestawu zrobiła sama. A skoro pokazała mi problematyczne zadanie o 21, to o 21 wrzuciłam post. Kropka.

Możesz uważać, że post jest nieregulaminowy, ale pokaż mi, w którym punkcie ten regulamin został złamany?
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ