zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

zadanie z treścią

Post autor: chocapicc »

4. Firma przewozowa ma 7 samochodów ciężarowych o ładowności 10 ton i 2 tony. Ile ma samochodów o ładowności 10 ton a ile o ładowności 2 tony, jeżeli jednorazowo maksymalnie mogą przewieźć 54 tony towaru?

7*2 = 14
54-14=40
40:8 = 5

Jest 5 samochodów o ładowności 10 ton, a 2 samochody o ładowności 2 tony, dobrze?
emilka02kasia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 26 sie 2010, 21:35
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: emilka02kasia »

x-ilość samochodów oładowności 10ton
y- ilość samochodów oładownośći 2 tony
x+y=7
10x + 2y=54

-2x-2y=-14
10x+2y=54

8x=40
x=5
5+y=7
y=2

Były 2 samochody o ładowności 2ton i 5 samochdów o ładowności 10ton.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x---liczba samochodów po 10 ton one przewioza \(10\cdot x\)ton
7-x---liczba samochodów po 2 tony one przewiozą \(2 \cdot (7-x)=14-2x\) ton
Dodając masz mieć 54 tony \[10x+14-2x=54\\8x+14=54\;/-14\\
8x=40\\x=40:8\\x=5\]
Jest 5 samochodów o ładowności 10 ton,pozostałe dwa samochody mają ładownośc 2 tony.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Re:

Post autor: chocapicc »

Galen pisze:x---liczba samochodów po 10 ton one przewioza \(10\cdot x\)ton
7-x---liczba samochodów po 2 tony one przewiozą \(2 \cdot (7-x)=14-2x\) ton
Dodając masz mieć 54 tony \[10x+14-2x=54\\8x+14=54\;/-14\\
8x=40\\x=40:8\\x=5\]
Jest 5 samochodów o ładowności 10 ton,pozostałe dwa samochody mają ładownośc 2 tony.
6. Za 5 jednakowych długopisów i 4 jednakowe ołówki trzeba zapłacić 42 zł. Gdyby kupiono tylko 4 długopisy zaś 5 ołówków to zapłacono by 39 zł. Po ile są długopisy, a po ile ołówki?

Zrobisz mi takie zadanie? tylko bez x i y.

jest 3 złote różnic, ale nie wiem co z tym zrobić.
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: chocapicc »

wychodzi mi, że długopisy są droższe o 1,50 od ołówków, dobrze?
emilka02kasia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 26 sie 2010, 21:35
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: emilka02kasia »

Z której klasy jesteś?
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Re:

Post autor: chocapicc »

emilka02kasia pisze:Z której klasy jesteś?
nie rozumiesz, muszę nauczyć się uczyć kogoś prostej matmy, ale bez używania x,y. to nie takie proste jakby Ci się wydawało.
emilka02kasia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 26 sie 2010, 21:35
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: emilka02kasia »

d-cena długopisu
o-cena ołówka
5d i 4 o kosztuje 42
4d i 5o kosztuje 39

20d i 16o kosztuje 168
20d i 25o kosztuje 195
195 - 168=27- cena 9 o
27:9=3- cena ołówka
5d +4 x 3 = 42
5d= 42 - 12
5d=30
d=6
Ołówek kosztuje 3zł, a długopis 6zł.
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: chocapicc »

Jakby mi ktoś sprawdził:
różnica 3 zł
porównanie z ołówkami więc wynosi długopis 1,50 droższy
w sytuacji gdzie jest 5 długopisów i 4 ołówki a koszt ich t 42 zł
1,50 * 4 = 6 zł
42-6 = 36 zł
36 zł : 9 = 4 zł
4 zł to cena ołówka
długopis to 4 + 1,50 = 5,50
sprawdzam
5,50*4 = 22
4*5 = 20
20+22 = 42 zł
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Za 5 d i 4 o zapłaciłaś 42 zł.
Oddałaś jeden długopis ,a zakupiłaś w zamian 1 ołówek i odzyskałaś \(42-39=3\) zł.
Oznacza to,że długopis jest o 3 zł droższy od ołówka.
Za 5 długopisów zapłacisz \(5 \cdot (x+3)=5x+15\)zł,
tu x oznacza cenę jednego ołówka.
Liczysz :\(5d+4o=42\\5x+15+4x=42\\9x=27\\x=3\)
Jeden ołówek kosztuje 3 zł,to długopis droższy o 3zł kosztuje 6zł.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
emilka02kasia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 26 sie 2010, 21:35
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: emilka02kasia »

Bardzo dobrze Cię rozumiem, bo przez wiele lat byłam nauczycielką matematyki.Nawet w czwartej klasie szkoły podstawowej można posłużyć się literkami ( np. d to cena długopisu) lub rysunkami. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2014, 19:47 przez emilka02kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Re:

Post autor: chocapicc »

emilka02kasia pisze:d-cena długopisu
o-cena ołówka
5d i 4 o kosztuje 42
4d i 5o kosztuje 39

20d i 16o kosztuje 168
20d i 25o kosztuje 195
195 - 168=27- cena 9 o
27:9=3- cena ołówka
5d +4 x 3 = 42
5d= 42 - 12
5d=30
d=6
Ołówek kosztuje 3zł, a długopis 6zł.
teraz się pogubiłam.
chocapicc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 05 mar 2012, 13:24
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: chocapicc »

za dużo chciałam kombinować a przez skoro różnica jest 3 zł to wynik już widać. kurczę, ale dziękuję bardzo;)
ODPOWIEDZ