NWD

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

NWD

Post autor: Martynka301 »

1. Uzasadnij, że jeżeli x jest największym wspólnym dzielnikiem pewnych dwóch liczb, to jest również największym wspólnym dzielnikiem jednej z tych liczb i różnicy tych liczb. N a przykład: NWD (34, 51) = 17 = NWD (51-34, 34) = NWD (17, 34).(Wsk. Narysuj prostokąty o bokach 51 x 34 i (51— 34) x 34.)

2. Przy praktycznym posługiwaniu się procedurą naprzemiennego odejmo­wania, nie potrzeba jej prowadzić aż do samego końca. Najpierw oczywiś­cie trzeba spróbować zgadnąć przez co podzielić, żeby liczby zredukować, a dopiero wtedy, gdy nie widzimy wspólnego dzielnika, można posłużyć się naprzemiennym odejmowaniem. Ponadto naprzemienne odejmowanie wystarczy wykonywać do momentu, gdy taki wspólny dzielnik zobaczy­my. Przy procedurze podanej na początku, dla liczb 91 i 49 wystarczy zrobić jeden krok naprzemiennego odejmowania i już widać, że trzeba „podejrzewać” siódemkę.W przykładzie dla liczb 143 i 117 po pierwszym kroku już wszystko wiadomo: od 117 liczbę 26 można odjąć co najmniej 4 razy — można to więc zrobić za jednym zamachem ołówka, a wtedy od razu widać, że skoń­czy się na liczbie 13.Wykorzystując takie skróty uprość ułamki:
a) \(\frac{141}{130} [\tex]
b) \(\frac{187}{140} [\tex]
c) \(\frac{190}{209} [\tex]
d) \(\frac{323}{340} [\tex]\)\)
\)
\)
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Martynka301 »

kto pomoże?
ODPOWIEDZ