Przed klasówką z przyrody Jacek położył się spać o godzinie 22:00. Przez pierwsze 1/1/2 godziny nie mógł zmrużyć oka. Wreszcie zasnął. Przez 2/1/4 godziny spał na lewym boku, a przez 2/1/3 godziny na prawym.Później przez 1/1/12 godziny śniły mu się koszmary i wiercił się niespokojnie. Wreszcie zasnął mocno i do rana spał twardym snem przez 3/1/3 godziny. O której się obudził?
/ - kreska ułamkowa
ułamki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Liczysz ile godzin był w łóżku...
\(1\frac{1}{2}+2 \frac{1}{4}+2 \frac{1}{3}+\ \frac{1}{12}+3 \frac{1}{3}=9+( \frac{1}{2}+ \frac{1}{4}+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{12}+ \frac{1}{3})=9+ \frac{6+3+4+1+4}{12}=9+ \frac{18}{12}=9+1 \frac{6}{12}=10 \frac{1}{2}\)
Liczę czas do północy
\(22.00+2=24\\
10 \frac{1}{2}-2=8 \frac{1}{2}\)
Do przebudzenie upłynęło 8,5 godziny licząc od północy.
Obudził się o godzinie 8.30,czyli o wpół do dziewiątej.
\(1\frac{1}{2}+2 \frac{1}{4}+2 \frac{1}{3}+\ \frac{1}{12}+3 \frac{1}{3}=9+( \frac{1}{2}+ \frac{1}{4}+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{12}+ \frac{1}{3})=9+ \frac{6+3+4+1+4}{12}=9+ \frac{18}{12}=9+1 \frac{6}{12}=10 \frac{1}{2}\)
Liczę czas do północy
\(22.00+2=24\\
10 \frac{1}{2}-2=8 \frac{1}{2}\)
Do przebudzenie upłynęło 8,5 godziny licząc od północy.
Obudził się o godzinie 8.30,czyli o wpół do dziewiątej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.