liczby naturalne

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

liczby naturalne

Post autor: kwiatek1414 »

W dwóch butelkach była pewna ilość soku. Kiedy z pierwszej butelki przelano do drugiej 0,15l,okazało się,że w każdej butelce jest 0,375l soku. Ile soku było na początku w każdej butelce?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: liczby naturalne

Post autor: eresh »

x - sok w I butelce
y - sok w II butelce

\(x-0,15=0,375 \Rightarrow x=0,525\\
y+0,15=0,375 \Rightarrow y=0,225\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(0,375+0,15=0,525 l\)
\(0,375-0,15=0,225l\)
W pierwszej było \(0,525 l\) a w drugiej \(0,225\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ