liczby naturalne

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

liczby naturalne

Post autor: kwiatek1414 »

Pani Ewa kupiła sobie bluzkę ,sukienkę i żakiet .Razem zapłaciła 532zł.Sukienka kosztowała o 67zł. więcej niż bluzka, a żakiet 3 razy więcej niż bluzka. Ile kosztowała bluzka, ile sukienka, a ile żakiet?
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: liczby naturalne

Post autor: matirafal »

Pani Ewa kupiła sobie bluzkę ,sukienkę i żakiet .Razem zapłaciła 532zł.Sukienka kosztowała o 67zł. więcej niż bluzka, a żakiet 3 razy więcej niż bluzka. Ile kosztowała bluzka, ile sukienka, a ile żakiet?
\(b+s+ż=532\\
s=b+67\\
ż=3b\\
b+b+67+3b=532\\
5b=465\\
b=93\\
ż=279\\
s=160\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
ODPOWIEDZ