liczby całkowite

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

liczby całkowite

Post autor: kwiatek1414 »

Ania zapisała pewną liczbę, a następnie dodała -5, odjęła13, odjęła -4 i dodała -6. Otrzymała w wyniku -10. Jaką liczbę zapisała na początku?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: liczby całkowite

Post autor: eresh »

\(a+(-5)-13-(-4)+(-6)=-10\\
a-5-13+4-6=-10\\
a-20=-10\\
a=10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

a-5-13-(-4)-6=-10
i liczymy ile wynosi a
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wracaj od wyniku (-10) wykonując działania odwrotne i dojdziesz do liczby jaka była na początku.
\(-10-(-6)=-10+6=-4\\
-4+(-4)=-8\\
-8+13=5\\
5-(-5)=5+5=10\)

Na początku ania zapisała liczbę 10
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ