liczby

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

liczby

Post autor: kwiatek1414 »

Po każdym etapie konkursu z matematyki odpadła jedna trzecia startujących. Jeżeli w konkursie startowało 252 zawodników, to ilu przejdzie do trzeciej rundy? Zapisz obliczenia i podaj odpowiedź.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(252 \cdot \left( \frac{2}{3} \right) ^2=112\)
odp. Do trzeciej rundy przejdzie 112 zawodników.
ODPOWIEDZ