Auto, prędkość i ułamek, czyli z czym kobieta sobie nie radz

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Auto, prędkość i ułamek, czyli z czym kobieta sobie nie radz

Post autor: libellle »

Samochód przejeżdża średnio 100 km w ciągu godziny. Ile km przejedzie w ciągu:

a: \(\frac{1}{2}\)

b: \(\frac{3}{4}\)

c: \(\frac{7}{8}\)

Dwa pierwsze przykłady córka zrobiła bez namysłu:
(a: 100 : 2 = 50;
b: 100 : 4 = 25
25 x 3 + 75)

Przy trzecim stanęła, bo 100 : 8 daje ułamek z resztą, a nie oni brali jeszcze ułamków dziesiętnych.
A ja ze wstydu płonę, bo to zadanie z zaledwie dwiema, marnymi gwiazdkami... :oops:

Galen,

wielkie dzięki za przyspieszony kurs LaTeX. :)
Działa, jak widać! :D
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Przepraszam, już nieaktualne :)

Czasem wystarczy trochę pomyśleć... :)
ODPOWIEDZ