Dziś zwracam się do Was nie z zadaniem, a z pytaniem.
Czy i jak można dodawać ułamki o RÓŻNYCH mianownikach bez sprowadzania ich do wspólnego mianownika...?
Dodawanie ułamków - inaczej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Dodawanie ułamków - inaczej
Podręcznik: Matematyka z kluczem, kl IV, cz. 2
str. 92, zad.1, poziom Mistrz
Wykonaj dodawanie:
b)
\(3\frac{4}{9} +3 \frac{2}{9} +2 \frac{3}{9} +4 \frac{1}{2}\)
c)
\3frac{1}{2} + \5frac{6}{7} + \4frac{5}{7} + \5frac{1}{2} + \7frac{4}{7}
d)
\2frac{2}{3} + \4frac{1}{8} + \1frac{1}{2} + \3frac{1}{3} + \2frac{3}{8}
Właśnie widzę, że w ostatnim przykładzie są 3 różne mianowniki...
str. 92, zad.1, poziom Mistrz
Wykonaj dodawanie:
b)
\(3\frac{4}{9} +3 \frac{2}{9} +2 \frac{3}{9} +4 \frac{1}{2}\)
c)
\3frac{1}{2} + \5frac{6}{7} + \4frac{5}{7} + \5frac{1}{2} + \7frac{4}{7}
d)
\2frac{2}{3} + \4frac{1}{8} + \1frac{1}{2} + \3frac{1}{3} + \2frac{3}{8}
Właśnie widzę, że w ostatnim przykładzie są 3 różne mianowniki...
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Tu jest dopełnianie do całości
\(\frac{4+2+3}{9}=\frac{9}{9}=1\)
To uczeń zauważy
Dodaje całości a potem do nich liczbę 1.
W zad. c też wyszykuje ułamki,które mają wspólny mianownik
\(\frac{1}{2}+\frac{1}{2}=1\;\;\;i\;\;\;\frac{6+5+4}{7}=\frac{15}{7}=2\frac{1}{7}\)
Dodaje całości i dolicza do nich te dwa wyniki.
d)
\(\frac{2}{3}+\frac{1}{3}=\frac{3}{3}=1\\
\frac{1}{8}+\frac{3}{8}=\frac{4}{8}=\)
Tu zauważa,że to połowa z całości ( \(\frac{8}{8}\;dzieli\;przez\;2\;to\;ma\;\frac{4}{8}=\frac{1}{2}\))
Dodaje więc \(\frac{1}{2}+\frac{1}{2}=1\)
To jest przykład zadań na tzw. szukanie ułamków które razem dają jeden.
\(\frac{4+2+3}{9}=\frac{9}{9}=1\)
To uczeń zauważy
Dodaje całości a potem do nich liczbę 1.
W zad. c też wyszykuje ułamki,które mają wspólny mianownik
\(\frac{1}{2}+\frac{1}{2}=1\;\;\;i\;\;\;\frac{6+5+4}{7}=\frac{15}{7}=2\frac{1}{7}\)
Dodaje całości i dolicza do nich te dwa wyniki.
d)
\(\frac{2}{3}+\frac{1}{3}=\frac{3}{3}=1\\
\frac{1}{8}+\frac{3}{8}=\frac{4}{8}=\)
Tu zauważa,że to połowa z całości ( \(\frac{8}{8}\;dzieli\;przez\;2\;to\;ma\;\frac{4}{8}=\frac{1}{2}\))
Dodaje więc \(\frac{1}{2}+\frac{1}{2}=1\)
To jest przykład zadań na tzw. szukanie ułamków które razem dają jeden.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.