predkosc droga czas

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

predkosc droga czas

Post autor: Igor »

Ślimak spotykany na górskiej ścieżce poruszal się z prędkością 0,007km/h. Ile metrów może on pokonać w ciągu kwadransa takiego marszu?
Awatar użytkownika
artuditus
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 214
Rejestracja: 11 sty 2013, 11:36
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 67 razy
Płeć:

Re: predkosc droga czas

Post autor: artuditus »

\(V=0,007 \frac{km}{h}\)
1h=60min
km=1000m
\(V=0,007 \cdot \frac{1000m}{60min}\)
\(V= \frac{0,007 \cdot 1000m}{60min}= \frac{0,7}{6} \frac{m}{min}\)\(0,7= \frac{7}{10}
\frac{ \frac{7}{10} }{6}= \frac{7}{10 \cdot 6}\)

\(V= \frac{s}{t}|t\)
\(s=Vt\)
\(s= \frac{7}{60} \cdot 15= \frac{7}{4}(m)\)
Wyob­raźnia jest ważniej­sza od wie­dzy, po­nieważ wie­dza jest ograniczona.
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Igor »

o dzięki wielkie te zadania to są po prostu tortury:). Jeżeli mógłbyś pomożesz mi rozwiązać ostatnie zadanie, które jest po prostu dla mnie nie do rozgryzienia?:
Kilku chłopców wybrało się na wycieczkę do Doliny Białego. Jeden z nich zabrał 4 tabliczki czekolady. Obliczył, że jeżeli da każdemu koledze po 3/4 tabliczki, to dla niego zostanie 1/4 tabliczki. Jaka część tabliczki powinien daćkażdemu, aby wszyscy, łącznie z nim dostali po tyle samo?
Awatar użytkownika
artuditus
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 214
Rejestracja: 11 sty 2013, 11:36
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 67 razy
Płeć:

Re: predkosc droga czas

Post autor: artuditus »

To na szóstkę?
Wyob­raźnia jest ważniej­sza od wie­dzy, po­nieważ wie­dza jest ograniczona.
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Igor »

chyba nie, ponieważ z takiej pracy nie można dostać szóstki, wiem, że jest strasznie ciężkie
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

nowe zadanie- nowy temat...
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Igor »

kacper
czy ty sobie myślisz że ja chce wrzucić 3 tematy w ciągu niecałej 1h, żeby wszyscy patrzyli tylko na moje zadania?
Awatar użytkownika
artuditus
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 214
Rejestracja: 11 sty 2013, 11:36
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 67 razy
Płeć:

Re: predkosc droga czas

Post autor: artuditus »

no to źle więc
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, 18:08 przez artuditus, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyob­raźnia jest ważniej­sza od wie­dzy, po­nieważ wie­dza jest ograniczona.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(x\) - ilość osób

\(\frac{3}{4}(x-1)+\frac{1}{4}=4
\frac{3}{4}(x-1)=\frac{15}{4}
x-1=5
x=6
\frac{4}{x}=\frac{2}{3}\)
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Igor »

dziękuje wam bardzo, sam bym do tego naprawade nie doszedł, te zadania mnie przerastają jeszcze raz, dziękuje wam
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

chodzi mi o to, że nie dopisujemy zadań do już istniejącego tematu.. Patrz regulamin umieszczania zadań na forum.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Igor »

posłuchaj mnie, nie masz rozwiązania do zadania to nie musisz nic pisać.
nara:)
ODPOWIEDZ