prędkość, droga, czas
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prędkość, droga, czas
Narciarz zjeżdżał ze średnią prędkością 30km/h. Jak długa była trasa przejazdu, jeśli narciarz zjeżdżał 6 minut?
- artuditus
- Często tu bywam
- Posty: 214
- Rejestracja: 11 sty 2013, 11:36
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 67 razy
- Płeć:
Re: prędkość, droga, czas
V-prędkość
s-droga
t-czas
\(V= \frac{s}{t}\)
\(V=30 \frac{km}{h}
t=6min\)musi być taka sama jednostka czyli\(t= \frac{6}{60}= \frac{1}{10}\)
\(V= \frac{s}{t}|(t)\)
\(Vt= s\)
\(s=30 \cdot \frac{1}{10}=3(km)\)
s-droga
t-czas
\(V= \frac{s}{t}\)
\(V=30 \frac{km}{h}
t=6min\)musi być taka sama jednostka czyli\(t= \frac{6}{60}= \frac{1}{10}\)
\(V= \frac{s}{t}|(t)\)
\(Vt= s\)
\(s=30 \cdot \frac{1}{10}=3(km)\)
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.