zadania zamknięte

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magda112xd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

zadania zamknięte

Post autor: magda112xd »

1
Babcia Adama piecze wielkanocną babke drożdżową. Z przepisu wynika,że powinna zmieszać mąkę, tłuszcz i cukier w stosunku 12 : 3 : 5 . ile ma wziąść tłuszcz i cukru, jeżeli ma tylko 0,6 kg mąki?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(0,6kg=60dag\)

m- ilość mąki
t- ilość tłuszczu
c- ilość cukru

\(\frac{m}{t}=\frac{12}{3}\\12t=3m\\12t=3\cdot60\\12t=180\\t=15dag\)

\(\frac{m}{c}=\frac{12}{5}\\12c=5m\\12c=5\cdot60\\12c=300\\c=25dag\)

15dag tłuszczu, 25dag cukru
ODPOWIEDZ