Kwadrat narysowano w skali 2:1 i 1:2. Suma obwodów narysowanych kwadratów wynosi 40 cm. Oblicz bok kwadratu w skali 1:1?
Masakra... Ale liczę na Was
Skala
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Skala
oznaczmy przez x bok kwadratu w skali 1:1
Kwadrat w skali 2:1 ma bok dł 2x
kwadrat w skali 1:2 ma bok długości \(\frac{1}{2}x\)
\(4 \cdot 2x+4 \cdot \frac{1}{2}x=40\)
wylicz x
Kwadrat w skali 2:1 ma bok dł 2x
kwadrat w skali 1:2 ma bok długości \(\frac{1}{2}x\)
\(4 \cdot 2x+4 \cdot \frac{1}{2}x=40\)
wylicz x
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Re: Skala
W takim razie oznacz bok kwadratu w skali 1:1 przez 2x
Bok kwadratu w skali 2:1 będzie miał dł. 4x, czyli obwód 4*4x=16x
bok kwadratu w skali 1:2 będzie miał bok dł x, czyli obwód 4*x=4x
4x+16x=40
20x=40 /:10
2x=4
Bok kwadratu w skali 2:1 będzie miał dł. 4x, czyli obwód 4*4x=16x
bok kwadratu w skali 1:2 będzie miał bok dł x, czyli obwód 4*x=4x
4x+16x=40
20x=40 /:10
2x=4
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Niby tak, ale 2x wynika z tego, że nie możemy dać 1/2 x.
Czyli trochę bez sensu dla 10-latki, bo jak jej wytłumaczyć, dlaczego 2x a nie 5x np?
No i przede wszystkim sama by na to nie wpadła...
Szukam bardziej intuicyjnego sposobu.
Dodam, że zadanie pochodzi nie z podręcznika tylko ze zbioru zadań i oznaczone jest poziomem mistrzowskim.
No więc - nie dla mnie
Czyli trochę bez sensu dla 10-latki, bo jak jej wytłumaczyć, dlaczego 2x a nie 5x np?
No i przede wszystkim sama by na to nie wpadła...
Szukam bardziej intuicyjnego sposobu.
Dodam, że zadanie pochodzi nie z podręcznika tylko ze zbioru zadań i oznaczone jest poziomem mistrzowskim.
No więc - nie dla mnie