pilnie potrzebna pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pilnie potrzebna pomoc
Pan Wojtek miał ogród o powierzchni 125m^2. 1/5 przeznaczył na drzewka owocowe tyle samo na krzewy i 2 razy więcej na warzywa połowę tego co zostało zona obsiała kwiatami. Jaka cześć pan Wojtek przeznaczył na trawnik?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 lut 2013, 13:35
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 lut 2013, 13:35
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Ogród ma 125m^2
1/5 poszła pod drzewka owocowe czyli:
125/5=25m^2 pod drzewka
Tyle samo pod krzewy czyli
25m
na warzywa dwa razy więcej czyli :
25*2=50m
Później liczymy ile żona obsiała kwiatami
(125-25-25-50)/2=12,5m^2
Rozumiem że pan wojtek trawą obsiał to co zostało czyli cała działka -to co już obsiane innymi rzeczami czyli
125-25-25-50-12,5=12,5m^2
1/5 poszła pod drzewka owocowe czyli:
125/5=25m^2 pod drzewka
Tyle samo pod krzewy czyli
25m
na warzywa dwa razy więcej czyli :
25*2=50m
Później liczymy ile żona obsiała kwiatami
(125-25-25-50)/2=12,5m^2
Rozumiem że pan wojtek trawą obsiał to co zostało czyli cała działka -to co już obsiane innymi rzeczami czyli
125-25-25-50-12,5=12,5m^2