1.Ogród pana Nowaka w skali 1:500 na wymiary 18cm i 24 cm.
a)Oblicz rzeczywiste wymiary oraz powierzchnię na planie i rzeczywistą
b)Zbadaj, ile razy zmalało pole na planie w porównaniu z rzeczywistym. Wyjaśnij tę zależnoś
Skala
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Skala
\(a
P_p=18 \cdot 24=432cm^2
\frac{1}{500}= \frac{18}{x}
x=9000cm=90m
\frac{1}{500}= \frac{24}{x}
x=12000cm=120m
P_r= 90 \cdot 120=10800m^2\)
P_p=18 \cdot 24=432cm^2
\frac{1}{500}= \frac{18}{x}
x=9000cm=90m
\frac{1}{500}= \frac{24}{x}
x=12000cm=120m
P_r= 90 \cdot 120=10800m^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Skala
\(b
k=\frac{1}{500}
\frac{P_p}{P_r}= \frac{432}{108000000}= \frac{1}{250000}=( \frac{1}{500} )^2=k^2\)
k=\frac{1}{500}
\frac{P_p}{P_r}= \frac{432}{108000000}= \frac{1}{250000}=( \frac{1}{500} )^2=k^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya